در حال پالایش مطالب میباشیم تا اطلاع ثانوی مطلب قرار نخواهد گرفت.
    توجه : تمامی مطالب این سایت از سایت های دیگر جمع آوری شده است. در صورت مشاهده مطالب مغایر قوانین جمهوری اسلامی ایران یا عدم رضایت مدیر سایت مطالب کپی شده توسط ایدی موجود در بخش تماس با ما بالای سایت یا ساماندهی به ما اطلاع داده تا مطلب و سایت شما کاملا از لیست و سایت حذف شود. به امید ظهور مهدی (ع).

    یکی از مواد معدنی ضروری در بدن که در مواردی مانند نمک وجود دارد

    1 بازدید

    یکی از مواد معدنی ضروری در بدن که در مواردی مانند نمک وجود دارد را از سایت نکس درجه دریافت کنید.

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها

    ما اغلب مواد معدنی را به دو دسته مواد معدنی اصلی و مواد معدنی کم نیاز تقسیم می کنیم. شش ماده معدنی اصلی آنهایی هستند که به مقدار زیاد در بدن وجود دارند. هنگامی که موضوع سلامت و عملکرد عادی بدن مطرح می شود، مواد معدنی غذایی به اندازه ویتامین ها مهم هستند. آنها برای فرآیندهای بسیاری در بدن، به ویژه تعادل مایع، حفظ و نگهداری از استخوان ها و دندان ها، انقباض عضلانی، و عملکرد سیستم عصبی ضروری هستند.

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها 

    به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "وری ول"، تا زمانی که یک رژیم غذایی متعادل و سالم را دنبال کنید، در اکثر موارد، دریافت این مواد معدنی به میزان کافی از مواد غذایی مصرفی دشوار نیست. اما اگر درباره کمبودهای احتمالی نگران هستید، بیشتر این مواد معدنی در قالب مکمل ها نیز به فروش می رسند و پس از مشورت با پزشک می توانید از آنها استفاده کنید.

    مواد معدنی اصلی شامل کلسیم، کلرید، منیزیم، فسفر، پتاسیم و سدیم می شوند. در ادامه با این مواد معدنی و برخی منابع غذایی خوب برای آنها که می توانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید، بیشتر آشنا می شویم.

    کلسیم

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها 

    کلسیم احتمالا به واسطه توانایی خود در پیشگیری از پوکی استخوان شهرت دارد، اما این ماده معدنی فوایدی فراتر از تقویت استخوان ها و دندان ها ارائه می کند. بدن برای لخته شدن خون و عملکرد عادی سیستم عصبی و عضلانی به کلسیم نیاز دارد.

    کلسیم به میزان فراوان در محصولات لبنی، مانند شیر، پنیر و ماست وجود دارد. اما از دیگر منابع غذایی برای این ماده معدنی می توان به مغزهای خوراکی، سبزیجات سبز برگ و غذاهای غنی شده مانند غلات صبحانه و شیر مغزهای خوراکی، مانند شیر بادام، اشاره کرد. کلسیم یکی از محبوب‌ترین مکمل های غذایی نیز است.

    کلرید

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها 

    کلرید ماده معدنی جالب توجه ای است. بدن انسان برای تولید شیره های گوارشی به آن نیاز دارد و در مایع احاطه کننده سلول ها نیز در کنار سدیم قرار دارد. در حقیقت، کلرید به همراه سدیم برای کمک به تعادل مایع بدن شما کار می کند.

    کلرید غذایی در نمک خوراکی (کلرید سدیم) و بسیاری از سبزیجات، از جمله کرفس و گوجه فرنگی یافت می شود. به ندرت نیازی به مصرف مکمل کلرید وجود دارد.

    منیزیم

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها 

    منیزیم برای عملکردهای بیوشیمیایی که بسیاری از اعمال در بدن انسان، از جمله انقباض های عضلانی و تکانه های عصبی، را کنترل می کنند، ضروری است. همچنین، این ماده معدنی برای کنترل قند خون، تنظیم فشار خون، و حفظ استخوان هایی سالم و قوی نیاز است.

    منیزیم در مغزهای خوراکی، دانه های خوراکی، غلات کامل، حبوبات، و سبزیجات سبز برگ تیره یافت می شود. از دیگر منابع غذایی برای این ماده معدنی می توان به ماست، ماهی سالمون، غلات صبحانه غنی شده، موز، و سیب زمینی اشاره کرد. اگر چه مواجهه با کمبود منیزیم نادر است اما مکمل های کلسیم نیز در دسترس هستند که اغلب با کلسیم ترکیب شده اند.

    فسفر

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها 

    فسفر برای رشد استخوان و عملکرد عادی غشا سلولی اهمیت دارد. این ماده معدنی به همراه ویتامین های B کمپلکس مواد غذایی مصرفی شما را به انرژی مورد نیاز بدن برای انجام فعالیت های روزانه تبدیل می کند.

    فسفر در مواد غذایی سرشار از پروتئین مانند گوشت قرمز، مغزهای خوراکی، دانه های خوراکی و حبوبات یافت می شود. کمبود فسفر نادر است و به طور معمول در زمان سوء تغذیه شدید رخ می دهد. مصرف مکمل فسفر ضروری نیست.

    پتاسیم

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها 

    پتاسیم برای عملکرد عادی سیستم عصبی و انقباض عضلانی نیاز است. این ماده معدنی در مایع درون سلول ها وجود دارد، از این رو برای تعادل مایع در سراسر بدن ضروری است. پتاسیم می تواند اثر سدیم بر فشار خون را خنثی کند.

    یک رژیم غذایی متعادل و سالم باید تمام نیاز روزانه شما به پتاسیم را تامین کند. از جمله منابع خوب برای این ماده معدنی می توان به میوه ها، سبزیجات، حبوبات، شیر، مغزهای خوراکی و گوشت قرمز اشاره کرد. مکمل های پتاسیم نیز در دسترس هستند، اما بدون مشورت با پزشک آنها را مصرف نکنید.

    سدیم

    آشنایی با 6 ماده معدنی اصلی و منابع آنها 

    سدیم به همراه کلرید در حفظ تعادل مایع بیرون از سلول ها نقش دارد. مصرف سدیم برای تنطیم فشار خون مهم است. کمبود سدیم نادر است و در حقیقت مصرف بیش از اندازه این ماده معدنی مشکلی شایع در جهان محسوب می شود. مصرف بیش از اندازه زیاد سدیم ممکن است افزایش فشار خون در برخی افراد را به همراه داشته باشد.

    سدیم به همراه کلرید در نمک خوراکی یافت می شود و به طور طبیعی مقادیر اندک از آن در انواع غذاها وجود دارد. اما بیشتر سدیم دریافتی از مواد غذایی فرآوری شده که حاوی نمک یا مواد نگهدارنده زیاد هستند، سرچشمه می گیرد.

    منبع مطلب : www.asriran.com

    مدیر محترم سایت www.asriran.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    مواد معدنی مورد نیاز بدن + علائم و عوارض کمبود آن ها | دکتردکتر

    بدن به چه نوع مواد معدنی نیاز دارد و مواد غذایی تامین کننده‌ی این مواد چه هستند؟ در صورت کمبود مواد معدنی چه اتفاقی در بدن می‌افتد. در این مقاله ابتدا نگاهی به این عناصر و مواد غذایی تامین کننده‌ی آن خواهیم داشت؛ سپس درباره‌ی تاثیر کمبود آنها در بدن صحبت می‌کنیم.

    انواع مواد معدنی مورد نیاز بدن و مواد غذایی تامین کننده‌ آن‌ ها

    کلسیم 

    غذاهای حاوی کلسیم: شیر، فرآورده‌های غیر لبنی غنی شده مانند شیر سویا، ماست، پنیرهای سفت، غلات صبحانه‌ی غنی شده و سبزی کیل 

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: مفید برای رشد و استحکام استخوان‌ها، لخته شدن خون، انقباض ماهیچه‌ها و … 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 2500 میلی گرم در روز برای افراد بزرگسال 50 ساله و کم‌تر . 2000 میلی گرم در روز برای افراد 51 سال و بالاتر 

    کولین

    غذاهای حاوی کولین: شیر، جگر، تخم مرغ، بادام زمینی 

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به ساخت سلول‌ها

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 3500 میلی گرم در روز

    هرگونه سوالی در مورد املاح و مواد معدنی مورد نیاز بدن را از طریق سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید.

    کروم 

    غذاهای حاوی کروم: کلم بروکلی، سیب زمینی، گوشت قرمز، گوشت پرندگان، ماهی و برخی از انواع غلات صبحانه 

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به کنترل قند خون 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: محدودیت مصرفی برای بزرگسالان وجود ندارد.

    مس

    غذاهای حاوی مس: غذاهای دریایی، آجیل (فندق، بادام، گردو)، غلات کامل، غلات صبحانه گندمی

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به تولید آهن

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 8000 میکرو گرم در روز برای بزرگسالان

    غذاهای حاوی فیبر

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: غذاهای گیاهی شامل جو دو سر، عدس، نخود فرنگی، میوه و سبزیجات

    کاربرد: کمک به فرایند گوارش، کم کردن سطح LDL  یا کلسترول بد خون، کمک به احساس سیری و کمک به حفظ قند خون در محدوده‌ی طبیعی 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: محدودیت مصرفی برای بزرگسالان تعیین نشده است.

    هرگونه سوالی در مورد املاح و مواد معدنی مورد نیاز بدن را از طریق سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید.

    فلورید

    غذاهای حاوی فلورید: آب حاوی فلورید، برخی ماهی‌های دریایی

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: جلوگیری از پوسیدگی دندانی و کمک به رشد استخوان‌ها

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 10 میلی گرم در روز برای بزرگسالان

    اسید فولیک یا فولات

    غذاهای حاوی اسید فولیک: سبزیجات دارای برگ‌های تیره، نان‌های غنی شده و تهیه شده از آرد کامل و سبوس دار، غلات صبحانه غنی شده 

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به جلوگیری از اختلالات مادر زادی در جنین، مفید برای سلامت قلب و رشد سلولی 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 1000 میکروگرم در روز برای بزرگسالان

    ید

    غذاهای حاوی ید: جلبک دریایی، غذای دریایی، محصولات لبنی، غذاهای فراوری شده و نمک ید دار

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به ساخت هورمون‌های تیروئید

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 1100 میکرو گرم در روز برای بزرگسالان 

    آهن

    غذاهای حاوی آهن: غلات صبحانه غنی شده، لوبیا، عدس، گوشت گاو، گوشت بوقلمون، دانه‌های سویا، اسفناج

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: بدن برای ساخت بسیاری از آنزیم‌ها و گلبول‌های قرمز خون به این ماده نیاز دارد

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 45 میلی گرم در روز برای بزرگسالان 

    هرگونه سوالی در مورد املاح و مواد معدنی مورد نیاز بدن را از طریق سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید.

    منیزیم

    غذاهای حاوی منیزیم: سبزیجات دارای برگهای سبز، آجیل (فندق، بادام، گردو)، لبنیات، دانه سویا، سیب زمینی، غلات کامل و آرد سبوس دار، کینوآ

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به داشتن ضربان قلب طبیعی، عملکرد ماهیچه‌ها و اعصاب و استحکام استخوانی 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: برای منیزیم که به صورت طبیعی در آب و غذا وجود دارد، محدودیت مصرفی وجود ندارد. 

    منگنز

    غذاهای حاوی منگنز: آجیل (فندق، گردو و بادام)، لوبیل و سایر حبوبات، چای، غلات کامل

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به تشکیل استخوان‌ها و ساخت برخی آنزیم‌ها

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 11 میلی گرم در روز برای بزرگسالان 

    مولیبدن 

    غذاهای حاوی مولیبدن: حبوبات، سبزیجات برگ دار، دانه‌ها و آجیل 

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: بدن برای ساختن برخی آنزیم‌ها به این ماده نیاز دارد

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 2000 میکروگرم در روز برای بزرگسالان 

    فسفر 

    غذاهای حاوی فسفر: شیر و سایر فراورده‌های لبنی، نخود فرنگی، گوشت، تخم مرغ و برخی غلات صبحانه و نان‌ها 

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: سلول برای عملکرد طبیعی خود به این ماده نیاز دارد. از طرفی دیگر فسفر به ایجاد انرژی کمک کرده و برای استحکام استخوان‌ها ضروری است. 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 

    بزرگسالان تا 70 سالگی: 4000 میلی گرم در روز 

    زنان باردار: 3500 میلی گرم در روز 

    بزرگسالان 70 سال به بالا: 3000 میلی گرم در روز 

    پتاسیم

    غذاهای حاوی پتاسیم: سیب زمینی، موز، ماست، شیر، ماهی تن گیدر یا زرد باله، دانه سویا و تعداد زیادی از سبزی‌ها و میوه ها

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: کمک به کنترل فشار خون و کمک به کلیه برای تولید سنگ کم تر 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: محدودیت مصرفی برای این ماده در بزرگسالان شناخته نشده ولی پتاسیم در مقادیر بالا خطر مرگ را به دنبال خواهد داشت. 

    سلنیم

    غذاهای حاوی سلنیم: فراورده‌های فرعی گوشت یا احشا (جگر، دل، سیرابی و…)، غذاهای دریایی، لبنیات، گیاهانی که در خاک غنی از سلنیم کشت شده اند، فندق برزیلی

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب و کمک به کنترل هورمونهای تیروئیدی 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 400 میکرو گرم در روز برای بزرگسالان 

    سدیم

    غذاهای حاوی سدیم: غذاهایی که با اضافه کردن نمک درست می‌شوند، مانند غذاهای فراوری شده و رستورانی

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: دارای نقش تعیین کننده در حفظ تعادل مقدار مایعات بدن

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 2300 میلی گرم در روز برای بزرگسالان – اگر فرد به بیماری‌هایی همچون فشار خون مبتلا باشد، باید طبق تجویز پزشک از این ماده مصرف کند. 

    روی

    غذاهای حاوی روی: گوشت قرمز، برخی غذاهای دریایی و غلات صبحانه غنی شده

    انسان چه مقدار از آن را نیاز دارد: 

    کاربرد: حمایت از عملکرد سیستم ایمنی و سیستم عصبی و دارای نقش تعیین کننده در تولید مثل 

    بیش‌تر از این مقدار مصرف نشود: 40 میلی گرم در روز برای بزرگسالان 

    کمبود مواد معدنی در بدن یعنی چه؟

    مواد معدنی گروهی از مواد مغذی هستند که بدن برای عملکرد بهتر به آن نیاز دارد. زمانی که بدن مقدار کافی از این مواد را دریافت و یا جذب نمی‌کند، کمبود مواد معدنی رخ خواهد داد. 

    انسان مواد معدنی مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی، مکمل‌های دارویی و فراورده‌های غذایی غنی شده با مواد معدنی تامین خواهد کرد. 

    کمبود آن‌ها به آهستگی و با گذشت زمان به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. افزایش نیاز به یک ماده‌ی معدنی خاص، کمبود مواد معدنی در رژیم غذایی و یا مشکل عدم جذب مواد معدنی از طریق غذاها از جمله مهم‌ترین دلایل ایجاد این مشکل هستند. 

    کمبود مواد معدنی به مشکلات دیگری همچون ضعف استخوانی، خستگی و یا تضعیف سیستم ایمنی بدن منجر خواهد شد. 

    انواع کمبود مواد معدنی در بدن

    5  ماده‌ی معدنی که بدن با کمبود آن‌ها مواجه می‌شود، شامل کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و روی هستند که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت. 

    عوارض کمبود کلسیم در بدن

    کلسیم برای استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است. همچنین این ماده‌ی معدنی برای عملکرد بهتر رگ‌های خونی، عضلات و هورمون‌ها نقش حمایتی دارد. 

    منابع طبیعی کلسیم شامل شیر، ماست، پنیر، ماهی‌های کوچک بدون استخوان، لوبیا و نخود فرنگی است. سبزیجاتی همچون کلم بروکلی، سبزی کیل، کلم پیچ چینی هم حاوی کلسیم هستند. برخی از مواد غذایی همچون توفو، آب میوه و غلات صبحانه هم با کلسیم غنی می‌شوند.

    کمبود کلسیم در کوتاه مدت علایم آشکار زیادی ندارد. به این دلیل که بدن به صورت مرتب میزان کلسیم را در خون تنظیم می‌کند. کمبود این ماده در بدن در دراز مدت منجر به کاهش تراکم مواد معدنی در استخوان یا بیماری پیشگام پوکی استخوان (osteopenia) خواهد شد. 

    اگر کمبود کلسیم درمان نشود، استئوپنی بهپوکی استخوان تبدیل خواهد شد. این بیماری خطر شکستگی مکرر استخوان به خصوص در سنین بالا را افزایش خواهد داد. 

    کمبود کلسیم حاد بر اثر بیماری‌ها و یا درمان‌ انجام شده برای بیماری‌ها مانند مصرف برخی داروها (داروهای ادرار آور)، جراحی برداشتن معده و نارسایی کلیوی ایجاد می‌شود. علایم کمبود کلسیم شدید شامل:

    عوارض کمبود آهن در بدن

    بیش از نیمی از آهن بدن در گلبول‌های قرمز خون وجود دارد. آهن بخش مهمی از هموگلوبین را تشکیل می‌دهد. هموگلوبین پروتئینی است که اکسیژن مورد نیاز بافت‌ها را با خود حمل می‌کند. 

    آهن همچنین بخش مهمی از دیگر پروتئین‌ها و آنزیم‌های مورد نیاز برای سلامت بدن است. گوشت قرمز، گوشت پرندگان و گوشت ماهی مهم‌ترین و بهترین منابع تامین کننده‌ی این ماده هستند. از طرفی دیگر مواد غذایی گیاهی همچون لوبیا و عدس هم از منابع خوب کلسیم به شمار می آیند. 

    کمبود آهن به آهستگی پیشرفت کرده و منجر به کم خونی خواهد شد. کمبود این ماده در آمریکا و در افرادی که رژیم غذایی سالمی دارند شایع نیست. اما سازمان جهانی بهداشت (WHO) در سال 2008 آماری منتشر کرد و بر اساس آن علت تقریبا نیمی از کم خونی‌ها در سرتاسر جهان کمبود آهن است. 

    علایم کمبود آهن شامل احساس ضعف و خستگی است. فرد ممکن است عملکرد ضعیفی در محیط کار، مدرسه یا دانشگاه داشته باشد. کودکان مبتلا به کمبود این ماده رشد آهسته‌ای در مهارت‌های اجتماعی و شناختی نشان می‌دهند. 

    عوارض کمبود منیزیم در بدن

    بدن برای بسیاری از واکنش‌های شیمیایی به منیزیم نیاز دارد. پاسخ‌های کنترل کننده‌ی گلوکز خون و فشار خون نیازمند این ماده هستند. عملکرد درست ماهیچه‌ها، اعصاب، مغز، سوخت و ساز و تولید پروتئین‌ها هم به کمک منیزیم کنترل می‌شود. 

    تقریباً 60 درصد منیزیم بدن در استخوان‌ها و  40 درصد از آن در عضلات و بافت‌های نرم ذخیره می‌شوند. منابع غنی منیزیم شامل: 

    کمبود منیزیم در افراد سالم معمول نیست. کلیه می‌تواند مانع از خروج منیزیم به واسطه‌ی ادرار شود. با این همه برخی داروهای خاص و بیماری‌های مزمن مانند اعتیاد به الکل منجر به کمبود این ماده در بدن خواهند شد. 

    نیاز به منیزیم به واسطه‌ی بیماری بیش‌تر خواهد شد و بنابراین در این شرایط بدن دچار کمبود این ماده خواهد شد. 

    نشانه‌های اولیه‌ی کمبود منیزیم شامل:

    اگر کمبود منیزیم درمان نشود، علایم زیر در بدن خود را نشان خواهند داد:

    عوارض کمبود پتاسیم در بدن

    پتاسیم به عنوان یک الکترولیت عمل می‌کنند و برای انقباض ماهیچه‌ها، عملکرد درست قلب و انتقال پیام‌های عصبی بسیار نقش تعیین کننده‌ای دارد. همچنین برخی آنزیم‌ها برای عملکرد خود به پتاسیم نیاز دارند. آنزیمی که به بدن کمک می‌کند تا کربوهیدرات را به انرژی تبدیل کند از آن دسته است. 

    میوه‌ها و سبزیجاتی همچون موز، آواکادو، سبزی‌هایی با برگ سبز تیره، آلو و چغندر بهترین منبع پتاسیم هستند. آب پرتقال و آجیل‌ها هم حاوی این ماده معدنی مفید هستند. 

    شایع‌ترین دلیل کمبود پتاسیم از دست دادن شدید مایعات بدن است. استفراغ‌های شدید، بیماری‌های کلیوی و استفاده از برخی داروها همچون داروهای ادرار آور باعث می‌شوند که بدن حجم زیادی از مایعات خود را از دست بدهد. 

    علایم کمبود پتاسیم شامل گرفتگی عضلات و احساس ضعف است. گاهی هم کمبود این ماده خود را با یبوست، نفخ یا درد شکمی ناشی از انسداد روده خود را نشان می‌دهد. 

    کمبود پتاسیم شدید منجر به فلج عضلانی یا ضربان قلب نامنظم می‌شود که گاهی خطر مرگ را هم به همراه دارد. 

    عوارض کمبود روی در بدن

    روی در بسیاری از جنبه‌های فرایند سوخت و ساز بدن نقش بازی می‌کند. این کارها شامل:

    همچنین برای رشد مناسب جنین در رحم مادر و ادامه‌ی فرایند رشد و نمو در کودکی تا سن بلوغ بدن به روی نیاز دارد. این ماده معدنی در فراورده‌های حیوانی مانند صدف خوراکی، گوشت قرمز و گوشت پرندگان وجود دارد. دیگر منابع روی عبارتند از:

    کمبود روی منجر به از دست رفتن اشتها، حس چشایی و بویایی می‌شود. ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و کم شدن سرعت رشد از دیگر نشانه‌های کمبود این ماده در بدن است. 

    کمبود شدید این ماده‌ی معدنی منجر به اسهال، ریختن مو و ضعف جنسی می‌شود. از طرفی دیگر فرایند بهبود زخم در افرادی که از کاهش شدید این ماده رنج می‌برند طولانی‌تر از افراد سالم است. 

    چه عواملی باعث کمبود مواد معدنی در بدن می‌شود؟

    عمده ترین دلیل کمبود مواد معدنی دریافت ناکافی آن‌ها از طریق مواد غذایی و مکمل‌هاست. گروه زیادی از رژیم‌های غذایی باعث این کمبود می‌شوند. یک رژیم غذایی غیر مقوی که پایه و اساس آن غذاهای فست فودی و مضر است، یا یک رژیم غذایی که مقدار کافی میوه و سبزی در آن وجود ندارد، ممکن است این مشکل را ایجاد کند. 

    از طرفی دیگر، یک رژیم غذایی کم کالری هم می‌تواند باعث کمبود مواد معدنی شود. افراد دچار اضافه وزن که یک رژیم غذایی خاص را دنبال می‌کنند و افرادی که دچار اختلالات تغذیه‌ای هستند، به این مشکل دچار می‌شوند. 

    در صورتی که هرگونه سوال، نگرانی و صحبتی در رابطه با مصرف مواد معدنی و کمبود آن در بدن، دارید، در سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود.

    افراد مسن که اشتهای زیادی ندارند هم ممکن است کالری و مواد مغذی مورد نیاز خود را به مقدار کافی دریافت نکنند. 

    برخی از رژیم‌های غذایی خاص که در آن گروهی از مواد غذایی حذف می‌شوند هم می‌توانند باعث کمبود مواد معدنی شوند. افراد گیاهخوار و افرادی که دارای آلرژی غذایی هستند و افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز اگر رژیم غذایی خود را به شکلی مناسب مدیریت نکنند، به کمبود مواد معدنی دچار خواهند شد. 

    مشکلات گوارشی که منجر به عدم هضم یا جذب مواد مغذی می‌شود هم می‌تواند به کمبود مواد معدنی دامن بزند. دلایل عمده‌ی بروز این مشکلات ممکن است ناشی از:

    گاهی به دلیل نیاز بیش از حد بدن به یک ماده‌ی معدنی خاص، فرد دچار این کمبود می‌شود . برای مثال زنان در طول بارداری، عادات ماهیانه‌ی شدید و پیش یائسگی ممکن است دچار این مشکل شوند. 

    علائم و نشانه‌های کمبود مواد معدنی در بدن چیست؟

    علایم کمبود مواد معدنی بسته به نوع آن ماده متفاوت است، علایم و نشانه‌های معمول عبارتند از: 

    فرد ممکن است یک یا چند عدد از این علایم را نشان دهد، شدت این علایم در افراد مختلف متفاوت است. برخی علائم ممکن است شدید نبوده و بنابراین تشخیص داده نشوند. 

    اگر به مدت طولانی احساس ضعف و خستگی می‌کنید و یا از تمرکز کافی برخوردار نیستید حتما با پزشک خود مشورت کنید. این علایم ممکن است نشانه‌ی کمبود مواد معدنی و یا دیگر بیماری‌ها باشد. 

    کمبود مواد معدنی در بدن چگونه تشخیص داده می‌شود؟

    پزشک برای تشخیص دقیق این مشکل یک یا دو روش تشخیصی را انجام خواهد داد:

    کمبود مواد معدنی در بدن چگونه درمان می‌شود؟

    درمان کمبود مواد غذایی به نوع و شدت کمبود بستگی دارد. عوامل نهفته هم به عنوان یک فاکتور تعیین کننده و مهم به شمار می‌روند. 

    پزشک قبل از تصمیم گیری در مورد روش درمان، برای تشخیص مقدار آسیب آزمایش‌های مورد نیاز را انجام خواهد داد. این اقدامات شامل درمان دیگر بیماری‌ها و تغییر داروهای مصرفی است. 

    در صورتی که هرگونه سوال، نگرانی و صحبتی در رابطه با مصرف مواد معدنی و کمبود آن در بدن، دارید، در سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود.

    تاثیر تغییر رژیم غذایی در درمان کمبود مواد معدنی بدن

    اگر کمبود مواد معدنی خفیف باشد، ایجاد تغییر در عادات غذایی کمک کننده خواهد بود. افرادی که به علت کمبود آهن دچار کم خونی هستند باید گوشت قرمز، گوشت پرندگان، تخم مرغ و غلات صبحانه‌ی غنی شده با آهن بیش‌تری مصرف کنند. 

    اگر کمبود مواد معدنی شدیدتر باشد، فرد باید رژیم غذایی ویژه‌ای دریافت کند. این برنامه‌ی غذایی به فرد کمک می‌کند تا عادات غذایی خود را تنظیم کند. در این برنامه‌ها مقدار دقیق هر ماده‌ی غذایی بر اساس نیاز بدن فرد ذکر می‌شود. 

    گاهی کارشناس تغذیه از فرد می‌خواهد که مقدار دقیق موادی که مصرف می‌کند و پیشرفت خود در برنامه را یادداشت کند. 

    تاثیر مکمل‌ ها در درمان کمبود مواد معدنی بدن

    کمبود برخی از مواد معدنی تنها با تغییر رژیم غذایی جبران نخواهد شد و فرد مجبور به مصرف مکمل‌های مواد معدنی و مولتی ویتامین‌هاست. 

    این مواد به تنهایی و یا به همراه دیگر مکمل‌ها مصرف می‌شوند تا بدن آن‌ها را جذب کرده و مورد استفاده قرار دهد. برای مثال ویتامین دی معمولاً به همراه کلسیم مصرف می‌شود. 

    پزشک مقدار و مدت زمان مصرف مکمل را تعیین خواهد کرد. فرد باید توصیه‌های پزشک را به درستی رعایت کند، چرا که مصرف بیش از اندازه‌ی این مواد ممکن است به بدن آسیب بزند. 

    درمان‌ های اورژانسی برای درمان کمبود مواد معدنی در بدن

    اگر کمبود مواد معدنی شدید و وخیم باشد فرد باید در بیمارستان بستری شود. در بیمارستان مواد معدنی و سایر مواد مورد نیاز بدن به صورت داخل وریدی به فرد تزریق خواهند شد. 

    گاهی درمان ممکن است یک یا چند بار و در طی چند روز ادامه داشته باشد و ممکن است عوارض جانبی به شکل تب و لرز، تورم دست و پا و تغییر ضربان قلب را به دنبال داشته باشد. 

    در طول درمان چند بار آزمایش خون انجام خواهد شد تا پزشک روند موفقیت آمیز بودن و پیشرفت درمان را بررسی کند. 

    در صورتی که هرگونه سوال، نگرانی و صحبتی در رابطه با مصرف مواد معدنی و کمبود آن در بدن، دارید، در سیستم مشاوره متنی(پرسش پاسخ) دکتردکتر مطرح کنید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ داده شود.

    منبع:

    healthline

    webmd

    منبع مطلب : drdr.ir

    مدیر محترم سایت drdr.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    نقش مواد معدنی در بدن انسان (قسمت یک)

    نقش مواد معدنی در بدن انسان

    ۴درصداز وزن کل بدن از۲۲ عنصر تشکیل یافته است که ماده معدنی نام دارد بیشتر مواد معدنی در یاخته های زنده یافت می شوند و مواد معدنی بخشی از هورمون ها ـ آنزیم ها و ویتامین ها را تشکیل می دهندمواد معدنی بخشی از ترکیبات آلی مانند فسفات کلسیم در استخوان یا به صورت مجزا چون کلسیم آزاد در مایعات درون سلول ظاهر می شود. املاح در بدن ما فعالیتهای متفاوتی دارند که از آن جمله تنظیم فعالیت آنزیم‌ها ، کمک به انتقال مواد در دیواره سلول، حفظ تعادل اسیدی و بازی بدن ، استحکام استخوان، حرکت عضلات، انتقال پیامهای عصبی و صدها فعالیت دیگر است. بدن انسان به مواد معدنی نیازمند است، زیرا املاح و عناصر معدنی قسمتی از ساختمان یاخته‌ها و مایعات بدن را تشکیل می‌دهند.

    اشکال مواد معدنی در بدن

    ۱.مواد معدنی عمده یا ماکرو:

    این گروه شامل موادی می باشند که به مقدار فراوان در بدن ما یافت می شوند و بدن ما به مقدار بیشتر به این گروه نیاز دارد و شامل کلسیم ـمنیزیم ـ سدیم ـ پتاسیم و فسفر است

    ۲.مواد معدنی نادر یا میکرو :

    این گروه شامل بور ـ کروم ـ مس ـ آهن ـ ید ـ منگنز ـ روی... می باشند

    بطور کلی مواد معدنی را می توان به صورت آزاد و اغلب در رودخانه ها ودریاچه ها واقیانوس ها و در سطح خاک یافت و در ریشه گیاهان و درختان و در ساختار بدنی حیواناتی که از گیاهان به عنوان منبع غذای تغذیه می کنند وجود دارد.

    سدیم

    سدیم و پتاسیم با هم کشف شدند و هر دو برای رشد طبیعی، اساسی شناخته شدهاند. مصرف زیاد سدیم (نمک) سبب نقصان پتاسیم میشود. سدیم به محلول نگاهداشتن کلسیم و مواد معدنی دیگر در خون کمک می کند. همه به خوبی نمک را می شناسیم و آن را برای طعم بخشیدن به غذاهایمان به کار می بریم. ولی آیا نمک فایده ای هم برای بدن دارد؟ ضرر چه طور؟ دراین مطلب در مورد خواص سدیم و نقش آن در بدن صحبت خواهیم کرد.

    دانشمندان از سال 1937 دریافتند که سدیم یک عنصر ضروری برای بدن است . سدیم مهمترین الکترولیت موجود در بدن می باشد . الکترولیت ها عناصری هستند که در بدن وظیفه تنظیم غلظت آب بدن، ثبات اسیدیته بدن و بسیاری از اعمال دیگر را بر عهده دارند. سدیم بیشتر در مایعی که اطراف سلول های بدن را فراگرفته، موجود است.

    با مصرف نمک که از دو جزء کلر و سدیم تشکیل شده است، سدیم وارد بدن شده و به راحتی ازطریق دستگاه گوارش جذب می شود. اغلب سدیم مصرف شده ( 95 درصد) بیشتر از نیاز بدن است که از طریق کلیه ها دفع می شود. تنظیم میزان سدیم موجود در بدن توسط سیستم دقیقی انجام می شود. این سیستم به وسیله یک هورمون به نام آلدوسترون کنترل می شود. این هورمون ازغدد فوق کلیوی ترشح می شود. با کاهش میزان سدیم در بدن، ترشح آلدوسترون افزایش می یابد که باعث جذب بیشتر سدیم از روده ها ومانع دفع سدیم از کلیه می شود. در صورتیکه با مصرف زیاد نمک میزان سدیم در بدن بالا برود، بخش مربوط به تشنگی در مغز تحریک شده ، فرمان تشنگی را صادر می کند. در این صورت فرد احساس نیاز به آب پیدا کرده و با مصرف آب غلظت سدیم بدن کم می شود.

    نقش سدیم در بدن

    ·        در جلوگیری از ناتوانی در گرما و آفتاب زدگی مؤثر است.

    ·        عمل اعصاب و عضلات را تقویت میکند, در منقبض شدن عضلات مؤثر است.

    ·        آب بدن را تنظیم می کند، در نتیجه با افزایش یا کاهش مصرف آب ، بدن دچار تورم یا خشکی نمی شود.

    ·        به هدایت امواج عصبی کمک می کند.

    ·        با وجود سدیم میزان ثبات اسیدی - بازی بدن حفظ می شود یا به عبارتی سدیم در تنظیم PH بدن مؤثر است.

    ·        یک نقش جالب سدیم این است که موجب جذب بهتر قندهای ساده و اسیدهای آمینه که اجزاء تشکیل دهنده مواد نشاسته ای و پروتئین ها هستند، می شود.

    ·        سدیم در شیره های گوارشی که موجب هضم غذا می شوند، وجود دارد .

    ·        سدیم در استخوان ها نیز موجود است.

    میزان نیاز به سدیم

    روزانه 200 میلی گرم سدیم، حداقل نیاز یک فرد بالغ را برآورده می کند. معمولاً افراد خیلی بیشترازاین میزان و به طور متوسط 7 تا 11 گرم در روز ، نمک مصرف می کنند که از این طریق 4 گرم سدیم روزانه دریافت می شود. مهمترین منبع دریافت سدیم، نمک است، ولی به طور طبیعی در بعضی از مواد غذایی مثل گوشت ها و سبزیجات نیزموجود است. غذاهای آماده و کنسرو شده، مقدار زیادی نمک دارند. از اینرو به افراد دچار فشار خون بالا توصیه می شود، مواد غذایی کنسرو و فرآیند شده را مصرف نکنند.

    کاهش و افزایش مصرف سدیم

    مقدار نرمال سدیم خون ، 136 تا 145 میلی اکی والان در لیتر است. اگر میزان سدیم خون کمتر از این مقدار شود فرد دچار عارضه ای بنام هیپوناتریومی می شود و اگر بیشتر از این مقدار شود دچار هیپرناتریومی خواهد شد. علائم کمبود سدیم در بدن سستی، انقباض عضلانی، خستگی و گیجی و افت فشار خون است. با افزایش مقدار سدیم خون، فشار خون بالا رفته ، خطر بیماری های قلبی-عروقی، سکته و آسیبهای قلبی وجود دارد. برای کاهش احتمال بروز این عوارض به افراد توصیه می شود منابع پتاسیم، کلسیم و منیزیم را بیشتر دریافت کنند. در مواردی چون استفراغ پیاپی، اسهال و یا تعرق بیش از حد ، دفع سدیم افزایش یافته در نتیجه نیاز به مصرف سدیم نیز بیشترمیشود. افرادی که برای درمان افسردگی، لیتیم مصرف می کنند نباید رژیم محدود از سدیم بگیرند. توانایی بدن دردفع سدیم از کلیه ها محدود است. بنابراین مصرف زیاد و طولانی مدت سدیم، موجب تجمع میزان اضافی آن در بدن شده و در سنین بالاتر، فرد دچار عارضه فشار خون خواهد شد. پس بهتراست قبل از مصرف یک ماده غذایی، بر چسب آن را مطالعه کنید تا مطمئن شوید سدیم زیادی ندارد .

    کلسیم:

    کلسیم در استخوانها وجود دارد و کمبود آن موجب پوکی استخوان می‌شود و به میزان فراوان در شیر وجود دارد. پس چرا زنان میانسال و مسن با وجود اطلاع از این مسأله مبتلا به پوکی استخوان می‌شوند؟ این حقیقت نشان می‌دهد که باید بیشتر در مورد کلسیم بدانیم و منابع دیگر آن را بهتر بشناسیم. کلسیم ، فراوانترین مینرال موجود در بدن است. بدن ما تقریباً 1 کیلوگرم کلسیم دارد. البته در افراد مختلف با استخوان بندی متفاوت ، مسلما این میزان فرق می‌کند.

    بیشتر کلسیم در استخوانها و دندانها نشسته است و تنها 1% آن در بقیه بدن وجود دارد که همین 1 درصد اعمال زیادی انجام می‌دهد، مثلاً انقباض همه ماهیچه‌های ما بسته به وجود کلسیم است. با بالا رفتن سن توده استخوانی به تدریج مواد معدنی‌اش را از دست می‌دهد و به دنبال آن عوارض از قبیل شکستگی انتهای استخوان ران ، روی هم جمع شدن ستون فقرات و ... روی می‌دهد. حالا این سوال پیش می‌آید که آیا می‌توان با تغذیه صحیح از این پدیده طبیعی جلوگیری کرد؟

    این تصور نزد عامه مردم وجود دارد که با مصرف فرآورده‌های لبنی می‌توان ذخیره کلسیم استخوان را افزایش داد. از 1000 تا 1200 گرم گلسیم (Ca) بدن ، 99% آن در استخوان بندی اسکلت و دندانها به شکل بلورهای فسفات کلسیم هیدروکسیل (هیدروکسی آپاتیت) متبلور است، از طرف دیگر وجود کلسیم برای انجام تعدادی از اعمال حیاتی بدن ضروری است. در بافتهای نرم ، عمل انقباض ماهیچه‌ای ، هدایت جریان عصبی ، لخته شدن خون ، فعال کردن تعداد زیادی از آنزیمها در کنترل تحریک پذیر عصب ماهیچه و از همه مهتر معدنی کردن استخوانها ، وجود حداقل 10 گرم کلسیم لازم است.

    جذب و انتقال کلسیم

    جذب کلسیم در خون به صورت یون کلسیم و از دیواره روده صورت می‌گیرد. عاملی که موجب افزایش جذب کلسیم می‌شود ویتامین D است، به همین دلیل قرصهای مکمل کلسیم را با ویتامین D تهیه می‌کنند. لذا اگر منابعی را که دارای این 2 عنصر است مصرف کنید که کلسیم موجود در آنها بهتر جذب می‌شود. در صورتی که در غذا ، ماده‌ای به نام اگزالات باشد، جذب کلسیم آن کاهش می‌یابد و به همین دلیل است که کلسیم اسفناج و چغندر ، به خوبی کلسیم شیر جذب نمی‌شود.

    اسید فیتیک موجود در سبوس گندم نیز جذب Ca را کاهش می‌دهد ولی این مسئاله زمانی اثر گذار است که مصرف آن خیلی زیاد باشد مثل گیاهخواران مطلق. دریافت کلسیم کافی ، اثرات مثبتی در کاهش فشار خون افراد مبتلا به فشار خون دارد، تنظیم میزان کلسیم بدن ، بر عهده هورمونهایی است که از غده تیروئید ترشح می‌شوند.

    عملکرد کلسیم در بدن

    ·        ضربان قلب را تنظیم می‌کند.

    ·        بیخوابی را کاهش می‌دهد.

    ·        در متابولیسم آهن بدن مؤثر است.

    ·        در تنظیم کار سیستم اعصاب بدن بخصوص در انتقال تحریکات نقش اساسی دارد.

    ·        کلسیم عامل استحکام استخوانهاست. کلسیم کافی باید در غذای نوجوانان قبل از بلوغ وجود اشته باشد تا استخوانها تراکم مناسبی بیابند و در سالمندی به پوکی استخوان مبتلا نشوند.

    ·        برای عملکرد عضلات ضروری است و تا کلسیم وجود نداشته باشد حرکت امکان پذیر نمی‌باشد.

    ·        انتقال پیامهای عصبی با واسطه یون کلسیم صورت می‌گیرد.

    ·        کلسیم در یکی از مراحل انعقاد خون دخیل است.

    عوارض ناشی از کمبود کلسم بدن

    عوارض کمبود کلسیم در کودکان راشیتیسم ، در میانسالان استئو مالاسی ، و در بزرگسالان استئوپروز است.

    این بیماریها در اثر کمبود ویتامین D نیز بروز می‌کند، پس اگر می‌خواهید استخوانهای محکمی داشته باشید، بهتر است مراقب مصرف ویتامین D هم باشید. کمبود شدید کلسیم، انقباض شدید عضلات به حالت کزاز را به دنبال دارد که ابتدا به صورت گرفتگی عضلات دیده می‌شود. البته این حالت کمتر رخ می‌دهد و آنچه بیشتر از کمبود کلسیم دیده می‌شود پوک شدن استخوانها در سنین بالاست که برای جلوگیری از آن باید از نوجوانی به فکرش باشیم.

    کلسیم از راه پوست هم به هدر می‌رود فعالیت زیاد در حرارت بالا و تعرق زیاد، دفع پوستی کلسیم را افزایش می‌دهد. چرا که در اثر بالا رفتن سن ، درد استخوان ، راحت شکسته شدن و دیر جوش خوردن استخوانها گریبان‌گیرمان می‌شود. میزان مورد نیاز کلسیم روزانه 800 تا 1200 میلیگرم است. هنگامی که کلسیم دریافتی از مواد غذایی کافی نباشد سیستم تعادلی بدن در جهت نگاه داشتن میزان کلسیم پلاسمای خون عمل کرده ولی از ذخیره مواد معدنی استخوان کم می‌شود. این اعمال با تنظیم هورمون مترشحه از غده پاراتیروئید "کلسیتونین" که مشتقی از ویتامین D می‌باشد، صورت می‌گیرد (هورمون پاراتیروئید مشتق از ویتامین D). نزد کودکان و نوجوانان و تازه بالغین ، تراز تبادل کلسیم مثبت بوده و در جهت افزایش توده استخوانی است ولی نزد بزرگسالان و سالمندان تحلیل مواد کانی استخوان بتدریج فزون یافته و تراز کلسیم بطور اجتناب ناپذیری منفی می‌گردد.

    از دست دادن مواد تشکیل دهنده استخوان با بالا رفتن سن ، امری معمول و فیزیولوژیک است. این وضع از سن 25 تا 30 سالگی شروع شده و میزان آن حدود 1% تا 5% در سال است البته نزد زنان ممکن است در سالهای بعد از یائسگی به 3 تا 4% هم برسد. اگر کاهش کلسیم از حدی فراتر رود، پوکی استخوان حاصل میشود. پوکی استخوان سبب دشواریهای فراوانی بویژه نزد افراد مسن شده و آنها را در معرض انواع شکستگیهای استخوانی قرار می دهد.

    جلوگیری از ابتلاء به استئوپروز

    ·        دریافت کلسیم، و ویتامین D باید در حد استاندارد باشد.

    ·        نباید سیگار بکشیم.

    ·        نباید قهوه و چای بیش از حد مصرف کنیم.

    ·        نباید دیورتیک (داروهای مدر) بیش از حد مصرف کنیم.

    ·        باید بیشتر خود را در معرض خورشید قرار دهیم تا ویتامین D در زیر پوستمان تولید شود.

    ·        در هر سنی که هستیم دست از ورزش کردن و فعالیتهای بدنی برنداریم، چرا که کم تحرکی استخوانها را پوک می‌کند.

    ·        مصرف کافی منابع ویتامین D را فراموش نکنیم.

    درمان پوکی استخوان با رژیم غذایی حاوی کلسیم

    دو نوع پرکی استخوان وجود دارد: پوکی استخوان نوع یک که عمدتا زنان پس از یائسگی به آن مبتلا می‌شوند و در نتیجه از دست دادن بافتهای اسفنجی موجبات روی هم جمع شدن و نشست مهره‌های پشت فراهم می‌گردد. پوکی استخوان نوع دو همراه با سالخوردگی است که افراد مسن بویژه زنان به آن مبتلا می‌شوند. این نوع پوکی استخوان مربوطه به قسمتهای فشرده و نیز بخشهای اسفنجی استخوان بوده و از عواقب آن شکستن انتهای استخوان ران یا "شکننده شدن" سطح بیرونی استخوان می‌باشد.

    در فرانسه تخمین زده می‌شود که بیش از پانصد هزار زن به پوکی استخوان مبتلا هستند هر ساله تعداد شکستگیهای استخوان ران به بیش از پنجاه هزار مورد و روی هم جمع شدن مهره‌های پشت به هفتاد هزار مورد می‌رسد. از سوی دیگر افزایش موارد شکستگی ارتباط مستقیمی با بالا رفتن سن دارد. برای مقابله با تحلیل تدریجی مواد معدنی استخوان، تجویز استروژن (هورمون زنانه) نزد زنان یائسه نتایج چشمگیری داشته است. در این بین تجویزهای دیگری از قبیل (کلیستونین، بی فسفونات و ...) نیز موثر است با این حال درباره اثرات مصرف کلسیم بیشتر از نیاز روزانه، عقاید متفاوتی وجود دارد و حتی عده‌ای معتقدند که مقادیر زیاده از حد، بر روی درمان اثر عکس دارد.

    اگر مقدار کلسیمی که با مصرف یک لیتر شیر فراهم می‌شود، از طریق مواد غذایی به بدن نرسد، بایستی زیر نظر پزشک و ترجیحا به افرادی که در خطر ابتلا هستند، مقادیر اضافه تجویز شود. پیشگیری دراز مدت از پوکی استخوان یکی از اهداف کاشناسان تغذیه است. برای این منظور آنها روی برنامه تغذیه‌ای با مواد سرشار از کلسیم کار می‌کنند که این امکان را می‌دهد تا احتیاجات فرد در تمام مدت زندگی تامین شود. به علاوه تشکیل هر چه بیشتر ذخیره مواد کانی استخوان نزد تازه بالغین می‌تواند در درجه اول اهیمت باشد. این حجم بالای مواد استخوانی نزد مردان در سنین 25 تا 30 سالگی و نزد زنان قبل از 20 سالگی به حداثکر مقدار می‌رسد. بنابراین در زمان طفولیت و دوره بلوغ است که مقدار کلسیم توصیه شده (900 تا 1200 میلیگرم در روز) می‌بایست اجبارا به بدن برسد. این روش احتمالا بهترین راه پیشگیری از پوکی استخوان در سنین بالا می‌باشد.

    جبران دارویی کمبود کلسم بدن

    به منظور جبران کلسیم از دست رفته از طریق مدفوع ، ادرار و عرق ، ورود روزانه 900 میلیگرم کلسیم به بدن توصیه می‌شود. این مقدار حدود 300 میلیگرم در روز بوده و با در نظر گرفتن کاریی ضعیف جذب روده‌ای (حدود 30%) دریافت مقدار بیشتری کلسیم از طریق غذا لازم است. مقدار پیشنهادی 900 میلیگرم در روز است که جهت اهداف پیشگیری از پوکی استخوان موثر است.

    نتایج حاصل از یک نظر خواهی در فرانسه نشان می‌دهد که گروههای زیادی از مردم به اندازه لازم مواد کلسیم دار مصرف نمی‌کنند. به این ترتیب که بیش از دو سوم زنان بالغ مقادیر کلسیم توصیه شده را مصرف نکرده و بویژه 80 تا 90% افراد تازه بالغ ، 1200 میلیگرم در روز توصیه شده را دریافت نمی‌کنند و حدود 30% این افراد حتی کمتر از 600 میلیگرم کلسیم در روز مصرف می‌کنند. شیر و فرآورده‌های لبنی بیش از دو سوم مقدار کلسیم وارده به بدن را در برنامه غذایی مردم ساکن اروپایی غربی، تامین می‌کند. بنابراین باید به مصرف فرآورده‌های لبنی نزد تازه بالغین در دوره استخوان سازی توجه کرد.

    برای کارآیی بیشتر ، کلسیم می‌باید از نظر طبیعی ابتدا برای جذب روده‌ای و سپس ذخیره شدن در استخوان ، آماده شود. بدین منظور نباید در آب قابل حل باشد. ولی حداقل باید در محیط اسیدی یعنی در معده یا در ابتدای روده اثنی عشر (دوازدهه) حل شود. به عنوان مثال کربنات کلسیم که در آب غر قابل حل است در مقایسه با فرآورده‌های لبنی که به صورت منبع اصلی بکار می‌روند، سهم قابل توجهی از کلسیم را به بدن رسانده و 25 تا 35% از کلسیم آن در روده قابل جذب است.

    میزان کلسیم در مواد غذایی

    در بهترین اشکال تغذیه‌ای بیش از 40% کلسیم وارده به بدن (مثلا از طریق شیر) جذب نمی‌شود. این موضوع چنین توضیح داده می‌شود که کلسیم مطابق با نیاز بدن و جذب روده‌ای (از طریق ویتامین D) جذب می‌شود. اکثر غذاهایی که منشا گیاهی دارند از لحاظ کلسیم فقیرتر از فرآورده‌های لبنی می‌باشند. در واقع بخش عمده کلسیم به شکل فیتات‌ها (املاح کلسیم موجود در غلات ، سبوس ، لوبیا و سویا) یا به صورت اگزالات (در اسفناج) غیر قابل حل است. به این ترتیب قابل حل بودن کلسیم اسفناج از 5% تجاوز نمی‌کند. با این حال بعضی از سبزیها که از الیاف گیاهی غنی ‌‌بوده ولی فیتات و اگزالات کمی دارند (مانند کلم) به نوبه خود کلسیم طبیعی بسیار خوب و در دسترس فراهم می‌کند.

    در رابطه با مایعات بویژه آبهای معدنی غنی از کلسیم ، می‌توانند منبع قابل توجهی از این ماده حیاتی باشند. ولی وقتی این آبها از سولفات ها نیز غنی موجب تراوش زیاد ادرار حاوی کلسیم شده و بنابراین مفید نیستند. با این حال نمک‌های آلی کلسیم (مانند گلوکنات، سیترات ، لاکتات) که عمدتا به عنوان مکمل مواد مواد دارویی بکار می‌روند بهتر از اشکال معدنی نیستند (مانند کربنات ، کلرور ، سولفات) به استثنای سیترومالات که ضریب جذب آن به حدود 40% می‌رسد.

    در صورتی که برنامه غذایی دارای مقادیر لازم کلسیم نباشد، وجود مقادیر مکملی برای جوانان زیر 18 سال وزنهای جوانی که لبنیات مصرف نمی‌کنند، ضروری است. در ضمن برای جلوگیری از پوکی استخوان علاوه بر داشتن رژیم غذایی مناسب به عوامل دیگری چون تاثیر هورمون استروژن در زنان ، تمرینهای ورزشی ، استفاده از نور آفتاب و ... باید توجه کرد.

    فسفر:

    کلسیم فراوان ترین املاح در بدن است. فسفر از نظر فراوانی در بدن، پس از کلسیم است. این عنصر که در گروه ماکرو میزال ( املاح فراوان دربدن ) قرار دارد . 1 درصد وزن بدن را تشکیل می دهد یعنی اگر شما یک مرد 70 کیلوگرمی هستید ، در بدنتان 700 گرم فسفر وجود دارد. فسفر در بیشتر غذاها موجود است ، پس نگران دریافت آن نباشید. ولی بهتر است زنان و افراد مسن اطلاعات بیشتری راجع به آن داشته باشند چون فسفر همراه کلسیم استحکام بخش استخوان هاست.

    نقش فسفر در بدن

    فسفر در بدن چهار عمل مهم انجام میدهد:

    ·        به رشد و ترمیم بدن کمک میکند.

    ·        با کمک به متابولیسم چربیها و نشاسته ها، توان و نیروی لازم را در فرد بوجود می آورد.

    ·        درد ناشی از ورم مفاصل را کاهش میدهد.

    ·        در سلامتی دندانها و لثه مؤثر است.

    اهمیت فسفر در ترکیب با کلسیم به منظور سخت کردن استخوان ها ودندان ها می باشد و یکی از اجزاء اصلی ترکیبات پرانرژی وکراتین فسفات (cp)می باشدATP  و cpدر تامین انرژی انواع اعمال زیستی مهم می باشند. فسفر در ایجاد حالت تامپونی اسید نهایی فراورده های سوخت وساز انرژی شرکت می کند به این دلیل برخی از مربیان و پزشکان ورزشی مصرف نوشابه های فسفر دار خاصی را به منظور کاهش آثار تولید اسید وبهبود عملکرد ورزشی ورزشکاران توصیه می کنند.

    از کل فسفر موجود در بدن 80 درصد آن در استخوانها موجود است و 20 درصد آن در دیگر قسمتهای بدن وجود دارد. عملکرد فسفر در استخوان معلوم است ، با کلسیم کریستال هایی را تشکیل می دهند که در اسکلت پروتئینی استخوان نشسته و موجب استحکام استخوان می گردد. در بقیه بخش های بدن فسفر به عنوان یک عنصر مهم ، نقش های زیادی را برعهده دارد. فسفر در ساختمان کلیه کروموزوم های بدن ما موجود است. در غشا همه سلولهای بدن ما وجود دارد. فعال شدن بسیاری از آنزیمها با اتصال یک مولکول فسفر صورت می گیرد و در خون به حفظ PH ثابت کمک می کند ، و به این ترتیب نمی گذارد خون بدن ما قلیایی یا اسیدی شود. و بالاخره هر چه ماده انرژی زا در بدن ما وجود دارد مثل ATP * و CP ** همه با اتصال مولکول فسفر انرژی را در خود ذخیره می کنند. پس می بینید اگر فسفر وجود نداشته باشد حیات امکان پذیر نیست. به همین دلیل است که خداوند عنصر فسفر را به وفور در مواد غذایی قرار داده است.

    هضم و جذب فسفر

    هضم و جذب فسفر در دستگاه گوارش به کمک آنزیمهای گوارشی صورت گرفته و در ابتدای روده جذب می شود ، این ماده سریعتر از کلسیم وارد خون شده و ذخائر بدن را تکمیل می کند . میزان متوسط فسفر در خون 3 تا 4 میلی گرم در 100 میلی لیتر است. ویتامینD به جذب فسفر همانند کلسیم کمک می کند. لازم به ذکر است که مصرف بیش از اندازه فسفر موجب کاهش جذب کلسیم می شود . زیرا این دو عنصر در ورود به سلولهای روده رقابت می کنند. میزان فسفر در خون ، توسط هورمونی به نام پاراتورمون کنترل می شود. این هورمون از غده پاراتیروئید موجود در گردن ترشح شده و در صورتی که فسفر موجود در بدن کمتر از حد استاندارد باشد دستور به کاهش دفع و افزایش جذب فسفر می دهد. دفع فسفراز طریق ادرار است. اگر فسفر ِ دریافتی بیش از حد نیاز باشد اضافی آن از ادرار دفع می شود.مقدار نیاز بدن به فسفر روزانه 700 تا 1200 میلی گرم در روز است.

    کمبود فسفر

    در انسان نادر است ولیکن در اثر مصرف بعضی داروها جذب فسفر کاهش می یابد مثل آنتی اسیدهایی که برای معده درد تجویز می شود ، ( مثل ئیدروکسید آلومینیوم ) و در طولانی مدت موجب کمبود فسفر می گردند ، البته در افرادی که مبتلا به هیپرپاراتیروئیدیسم «بزرگ شدن غده پاراتیروئید) هستند و در کودکان نارس احتمال کمبود فسفر وجود دارد.

    علائم کمبود فسفر از اختلال در عمل ATP انرژی زا شروع می شود. در اثر کمبود فسفر ، اختلال عصبی، اسکلتی ، خونی و کلیوی به جود خواهد آمد. سالمندان و بانوان یائسه متوجه باشید که شما نیاز بیشتری به فسفر دارید تا مبتلا به پوکی استخوان نشوید.

    از مصرف بیش از اندازه فسفر مسمومیتی دیده نشده است ولیکن در صورتی که مصرف فسفر خیلی بیش از کلسیم باشد مثلاً فرد عادت به خوردن گوشت زیاد و لبنیات کم داشته باشد ، حالتی در فرد بوجود میآید که به آن هیپرپاراتیروئیدیسم ثانویه گویند که موجب افزایش گردش املاح در استخوان شده و محتوی کلسیم استخوان را کاهش می دهد . از اینرو به کسانی که سرخود رژیم لاغری می گیرند و فقط غذایشان گوشت گوسفند یا گوشت مرغ پخته است یا کسانی که رژیم غذایی نامتعادلی دارند توصیه می شود مراقب استخوانهایشان باشند که این رژیم نادرست شکستگی های دوران پیری را در پی دارد .

    منیزیم:

    این عنصر در بعضی از اعضاء بدن مانند مغز سر و تیموس و غدههای فوق گردهها و در خون و عضلات موجود است و مقدار آن در این اعضا از کلسیم بیشتر است.این عنصر در تبدیل قند خون به انرژی بسیار اهمیّت دارد و چهار عمل مهمّ را انجام میدهد:

    ·        در مبارزه با افسردگی مؤثر است.

    ·        کار سیستم رگهای خونی و قلب را تنظیم و در جلوگیری از حملة قلبی مؤثر است.

    ·        از رسوب کلسیم در کلیهها و کیسة صفرا جلوگیری میکند.

    ·        عمل هضم را آسان میگرداند.

    یکی از املاح مورد نیاز هر سلول از بدن شما ، منیزیم می باشد . بدن انسان بزرگسال حاوی 28-20 گرم منیزیم است که 60% از آن در استخوان ، 26% در عضله و ماهیچه ها و بقیه در بافت های نرم و مایعات بدن وجود دارد . نیمی ازذخایر منیزیم بدن شما درون سلولهای بافت ها و اندامهای بدن و نیمی از آن به صورت ترکیب با کلسیم و فسفر در استخوان وجود دارد. تنها 1% از منیزیم بدن شما در خون یافت می شود . بدن شما برای حفظ میزان ثابت منیزیم خون ، خیلی سخت فعالیت می کند . بیش از 300 واکنش بیوشیمیایی در بدن برای فعالیت خود به منیزیم نیاز دارند چرا که منیزیم باعث حفظ فعالیت نرمال ماهیچه و عصب، ضربان منظم قلب و استحکام استخوانها می شود. همچنین منیزیم در متابولیسم انرژی و سنتز پروتئین نقش دارد.

    منابع غذایی و دریافت

    منیزیم در بسیاری از غذاها به مقدار فراوان یافت می شود و یک رژیم غذایی معمول در صورت انتخاب درست غذاهای مصرفی می توان مقدار کافی آن را تامین کرد. منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از :انجیر، لیمو ترش، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته و سیب دانه ها، مغزها، آجیل ، سبزیجات برگی شکل مثل کلم ، اسفناج و ... ، غلات سبوس دارو حبوبات مثل لوبیا و سویا و... . تصفیه کردن غلاتی مانند آرد گندم و برنج و فرآیند غذاها مانند شکر، سبب از بین رفتن املاح از جمله منیزیم می شود.

    نقش منیزیم در بیماریهای رایج

    ·        منیزیم و فشار خون(منیزیم درتنظیم فشار خون نقش مهمی را ایفا می کند. رژیم های غذایی که حاوی مقدار زیادی سبزی و میوه باشند منیزیم و پتاسیم را در حد کافی تأمین کرده و باعث کاهش فشار خون بالا می شوند . مطالعات نشان می دهد دریافت زیاد منیزیم ، پتاسیم و کلسیم و دریافت کم چربی و سدیم در برنامه ها و رژیم غذایی تأثیر زیادی در کاهش فشار خون بالا دارند.بنابراین توصیه می شود با دریافت کافی منابع حاوی(منیزیم از وقوع فشار خون بالا پیشگیری وآن را کنترل کنید.

    ·        منیزیم و بیماریهای قلبی- عروقی

    دریافت کم منیزیم، باعث اختلال در ریتم قلبی و بروز حملات و سکته های قلبی می شود. مطالعات انجام شده در بیمارانی که به سکته ی حاد قلبی مبتلا شدند که استفاده فوری از منیزیم پس از سکته ی قلبی سبب کاهش مرگ و میر بیماران می شود.

    منیزیم و استئوپرز: ممکن است کمبود منیزیم ، عاملی خطر زا در ایجاد استئوپرز ( پوکی استخوان ) باشد . کمبود منیزیم ، متابولیسم کلسیم و هورمون تنظیم کننده کلسیم را در بدن تغییر می دهد . مطالعات مختلفی نشان می دهد که مکمل دهی منیزیم ، چگالی معدنی استخوان را بهبود می بخشد ؛ اما برای اثبات این موضوع نیاز به مطالعات بیشتری است .

    منیزیم و دیابت : وجود منیزیم برای متابولیسم کربوهیدرات «قند ) لازم است . ممکن است باعث آزاد سازی و فعال شدن انسولین «هورمون تنظیم کننده قند خون ) شود . افزایش مقدار گلوکز (قند ) خون در بیماران دیابتی باعث کاهش منیزیم خون و کمبود آن در ادرار می شود .

    حال می توان فهمید که چرا کمبود منیزیم در افراد دیابتی نوع 1 و نوع 2 که خوب کنترل نمی شوند ، وجود دارد. تنها بیماران دیابتی که در معرض خطر کمبود کلسیم هستند ، باید منیزیم خون خود را ارزیابی کرد ، و اگر کمبودی وجود داشت آن را جبران کنند.

    در بیماریهای دیگری مثل سردرد های میگرنی نیز مکمل دهی منیزیم ممکن است باعث کاهش سردرد شود اما برای اثبات این موضوع نیاز به مطالعات بیشتری است .

    منیزیوم کمک به تشکیل گلیکوژن عضلانی وکبدی از گلوکز موجود در خون را آسان می کند ونقش حیاتی در سوخت وساز گلوکز را ایفا می کندمنیزیوم کمک به انقباض عضلانی وعامل کمکی در تجزیه گلوگز اسید هایی چرب واسید های آمینه می باشد.

    کمبود منیزیم

    اگر چه کمبود شدید منیزیم نادر است ولی علائم بالینی آن با لرزش ، اسپاسم عضله ، تغییرات شخصیتی ، بی اشتهایی ، تهوع و استفراغ مشخص می شود. تتانی ، پرش عضله، حرکات غیر ارادی، تشنج و کـُما نیز در افراد با کمبود شدید منیزیم گزارش شده است. کمبود حاد منیزیم در بیماران کلیوی ، درمان بادیورتیک ها، سوء جذب ، پرکاری تیروئید ، التهاب لوزالمعده ، کواشیورکور، دیابت، اختلالات غده پاراتیروئید ، استرس بعد از جراحی و راشیتیسم مقاوم به ویتامین D ، ایجاد می شود.

    مسمومیت

    اگرچه افزایش دریافت منیزیم می تواند مانع از آهکی شدن استخوان شود ولی احتمال دریافت آن از منابع غذایی و مکمل ها خیلی کم است . تنها مورد مسمویت در کارگران کارخانه ذوب فلزات مشاهده شده است که غبار منیزیم را به مقدار زیاد از راه تنفس یا راه دهان دریافت می کنند.

    منبع مطلب : shiri1366.blogfa.com

    مدیر محترم سایت shiri1366.blogfa.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.

    جواب کاربران در نظرات پایین سایت

    مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    معصومه 9 روز قبل
    0

    ید

    ناشناس 2 ماه قبل
    0

    من برای جدول کوچ میخواستم فقط میدونم اولش ی هست

    مهدی 4 ماه قبل
    0

    نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.

    برای ارسال نظر کلیک کنید