با دیدن فسیل های زیر چه اطلاعاتی می توانیم درباره گذشته زمین به دست آوریم
با دیدن فسیل های زیر چه اطلاعاتی می توانیم درباره گذشته زمین به دست آوریم را از سایت نکس درجه دریافت کنید.
علوم پنجم ابتدایی ( بخش پنجم – تاریخچه ی زمین )
علوم پنجم ابتدایی ( بخش پنجم – تاریخچه ی زمین )
زمین شناسان با استفاده از آثاری که از گذشته به دست آورده اند، به اطلاعات زیادی پی برده اند. آن ها با مطالعه ی سنگ های رسوبی درباره ی آب و هوا، محل دریاها، خشکی ها و نوع گیاهان و جانورانی که از بین رفته اند، اطلاعاتی به دست آورده اند.
فسیل به آثاری از جانداران بسیار قدیمی که در سنگ ها باقی مانده اند، فسیل (سنگواره) می گویند. فسیل ها یا مانند استخوان و دندان قسمت هایی از بدن جانداران بسیار قدیمی اند یا مانند پا اثری از بدن جانداران هستند. برای تشکیل بعضی فسیل ها میلیون ها سال زمان لازم است.
استفاده از فسیل دانشمندان با مطالعه فسیل ها درباره گذشته زمین و تغییرات آن اطلاعات زیادی به دست می آورند. کسی که فسیل ها را مطالعه می کند باید درباره جانوران و گیاهان امروزی و محل زندگی و نوع رفتار آنها اطلاعات کاملی داشته باشد. مثلاً اگر در بالای کوهی فسیل ماهی یافت شود معلوم می شود در آن نقطه قبلاً دریا بوده است.
تاریخچه ی جانداران وقتی زندگی در دریا شروع شد، ابتدا موجوداتی که بدن آنها فقط یک سلول داشت در دریاها فراوان شدند و بعد نوبت به جانوران بی مهره رسید و پس از میلیون ها سال اولین مهره داران یعنی ماهی ها به وجود آمدند. با پیدا شدن گیاهان، زندگی بر روی خشکی ها آغاز شد. کم کم جانوران هم در روی خشکی ها ظاهر شدند. بعد آب و هوا، تغییر کرد، به طوری که محیط مناسبی برای رشد خزندگان به وجود آمد. تعداد خزندگان فراوان شد و طول بعضی از آنها به 30 متر می رسید. به این خزندگان دایناسور می گویند. دایناسور ها حدود 65 میلیون سال پیش مرده اند و پس از نابودی آنها زمان فراوانی گیاهان و جانوران فرا رسید.
تغییر خشکی ها و دریاها زمین شناسان معتقدند ابتدا در روی کره ی زمین، فقط یک خشکی و یک اقیانوس بزرگ وجود داشت. در حدود 200 میلیون سال پیش، این خشکی ابتدا از وسط شکاف برداشت و به کم کم به دو نیم تقسیم شد و بین دو خشکی دریایی به وجود آمد. چندین میلیون سال بعد، دو خشکی شمالی و جنوبی هر یک کوچک تر و بیشتر شده و خشکی های امروزی را به وجود آوردند.
پرسش های بخش 5
جملات صحیح و غلط را مشخص کنید.
1- در سنگ های آذرین ممکن است آثاری از فسیل ها پیدا شود. درست نادرست
2- دوزیستان بعد از خزندگان در روی زمین به وجود آمدند. درست نادرست
3- همه فسیل های یک منطقه را نباید جمع آوری کرد. درست نادرست
سؤالات تشریحی
1- چگونگی پیدایش سنگ های رسوبی را توضیح دهید؟
وقتی آب رودخانه ها به دریا ها و دریاچه ها می ریزند مقداری گل و لای و شن و ماسه با خود به دریاها می برند. موادی که وارد دریا می شوند بر اثر سنگینی به ته دریا می روند و بر اثر فشار و سنگینی لایه های جدید، لایه های قدیمی محکم می شوند و تبدیل به سنگ می شوند.
2- معمولاً در سنگ های رسوبی لایه های قدیمی تر در کجا قرار می گیرند؟ در زیر قرار می گیرند.
3- فسیل یا سنگواره چیست و چگونه تشکیل می شود؟
هنگامی که جانداران در بین لایه های شن و ماسه مدفون می شود در طی سالیان دراز قسمت های نرم بدن می پوسد و اثر قسمت های سخت بر روی سنگ ها باقی می ماند؛ به این آثار باقیمانده از جانداران فسیل یا سنگواره گفته می شود.
4- از موجودات ساکن در آب بیشتر فسیل می ماند یا از موجودات ساکن در خشکی؟ از موجودات ساکن در آب
5- از سنگواره ها چه استفاده ای می شود؟ برای شناسایی تاریخچه هر ناحیه، سنگواره آن ناحیه را مورد بررسی قرار می دهند.
6- از سنگواره ای که اثر صدف جانوران را نشان می دهد چه می فهمیم؟ می فهمیم که درآن ناحیه در زمان های دور دریا بوده است.
7- زندگی موجودات زنده ابتدا از کجا آغاز شد؟ ابتدا از دریاها آغاز شد.
8- از چه زمانی جانوران بر خشکی ها ظاهر شدند؟
از زمانی که گیاهان در خشکی به وجود آمدند، جانوران نیز در خشکی فراوان شدند.
9- بعد از نابودی خزندگان چه جانورانی زیاد شدند؟ پرندگان و پستانداران
منبع مطلب : malakjan.blogfa.com
مدیر محترم سایت malakjan.blogfa.com لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
خلاصه ای از درس 4 علوم پنجم دبستان
قصد داریم تا در 12 مطلب ، به شرح درس علوم پنجم دبستان تقریبا با تمامی جزئیات بپردازیم.
درس دوم علوم پنجم ، برگی از تاریخ زمین نام دارد.
اینکه ما چگونه در مورد موجودات و جانداران گذشته اطلاعتی داریم ، به این درس مربوط می شود. ما می توانیم با مطالعه ی آثار به جا مانده از جانداران به نحوه ی زندگی آن ها پی ببریم.
فسیل چیست ؟ دانشمندان معتقدند که وقتی جانداری می میرد ، قسمت های نرم بدن آن با گذشت زمان از بین می رود اما قسمت های سخت ، مانند استخوان ، دندان و صدف در بین گل و لای باقی می ماند . به آثار و بقایای گیاهان و جانوران که پس از سال ها به جا مانده است ، فسیل می گویند .
فسیل ها از قسمت های محکم جانوران به وجود می آیند. فسیل ها در بین سنگ های رسوبی به وجود می آید. گاهی اوقات شاهد آن هستیم که در یک منطقه ی بیابانی فسیل ماهی یافت می شود که این موضوع نشان می دهد که این منطقه در گذشته های دور یک محیط آبی مانند دریا یا اقیانوس بوده است. با مطالعه ی فسیل ها اطلاعاتی در مورد گذشته ی آن منطقه می توان یافت.
در کاوشگری صفحه ی 27 شما نحوه ی تشکیل فسیل با یک مثال توضیح داده شده است.
فکر کنید صفحه ی 29 فکر کنید مهمی است که حاوی نکته مهم زیر است.
-دایناسور ها در حدود 65 میلیون سال پیش از بین رفته اند.
برخی از زمین شناسان در جست و جوی آثار به جا مانده از جانداران گذشته هستند. آنها لایه های رسوبی را مطالعه می کنند تا به محل این آثار پی ببرند. سپس این لایه ها را با استفاده از ابزار مناسب می کنند . خاک آنها را با دقت بر می دارند تا آثار جانداران را از میان لایه های رسوبی ، سالم استخراج کنند. هرچه به لایه های زیرین نزدیک تر می شویم ، سن مربوط به فسیل ها افزایش می یابد.
تعداد حشرات از دیگر جانوران بیشتر است ولی تعداد فسیل های مربوط به آنها کمتر است.
چرا؟
حشرات کمتر دارای اجزای سخت هستند. در تشکیل فسیل وجود قسمت های سفت جاندار بسیار موثر است.
دانشمندان با مطالعه ی فسیل ها درباره ی جانوران و گیاهان قدیمی ، محل زندگی آنها ، نوع غذایشان و... اطلاعاتی به دست می آورند. همچنین از تغییرات آب و هوا ، شکل و وضع خشکی ها و دریا های زمین در گذشته آگاه می شوند.
منبع مطلب : www.kanoon.ir
مدیر محترم سایت www.kanoon.ir لطفا اعلامیه سیاه بالای سایت را مطالعه کنید.
جواب کاربران در نظرات پایین سایت
مهدی : نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
تنتتتت
نمیدونم, کاش دوستان در نظرات جواب رو بفرستن.
خوب بود